Consells d'ús (13): L'acer inoxidable




L'acer inoxidable és un gran aliat en les cuines industrials. Es neteja amb facilitat i és altament durable i resistent a la corrosió. Amb l'ús adequat conservarà el seu aspecte i qualitats durant tota la seva vida útil. Però també hem de ser conscients de tot allò que el pot atacar, ja sigui per falta o excés d'higiene, o per un ús inadequat.

QUÈ ÉS L'ACER INOXIDABLE?

No és el mateix producte l'acer (aliatge de ferro i carbono) que l'acer inoxidable (aliatge de ferro amb un mínim de 10,5% de crom, menys de l'1,2% de carbono i altres com el níquel). 

Tots els metalls, excepte els metalls preciosos com l'or i el platino, s'extreuen de la natura en forma d'òxid, i tenen tendència a tornar al seu estat natural. L'acer, en contacte amb la humitat o l'aigua, forma una capa d'òxid de ferro (el que anomenem rovell) que anirà corroent el metall. En canvi, l'acer inoxidable forma una pel·lícula protectora d'òxid de crom que el protegirà de la corrosió. Ara bé, si danyem aquesta capa protectora i comença la corrosió, serà molt difícil d'aturar.

QUÈ PROVOCA LA CORROSIÓ?

Principalment els clorurs (sals, desinfectants...) i els àcids (presents a molts desengreixants o als aliments naturals com les llimones, el vinagre...).

Per motiu d'higiene, les aigües de les reds de distribució poden ser riques en clorurs. També la presència de descalcificadors, que intercanvien els ions de calci i magnesi per ions de sodi, genera una aigua més rica en clorurs de sodi i més corrosiva. En aquests casos s'ha de tenir més cura en netejar i assecar les superfícies d'acer inoxidable.

Quan utilitzem desinfectants (com el lleixiu) hem de seguir unes normes bàsiques:
  - Dosificació: més producte no desinfecta millor i augmenta la corrosió.
  - Temperatura: per norma, no s'ha de treballar amb desinfectants per sobre dels 40ºC. La major part de desinfectants perden propietats al calentar-los i augmenta el seu poder corrosiu.
  - Temps: una llarga exposició de l'acer i el desinfectant pot provocar problemes. Es recomana no excedir el contacte per sobre dels 30 minuts i assegurar-se que no queden restes humides al acabar.

Així, a banda d'aquestes tres normes, recomanem esbandir bé les superfícies que han estat en contacte amb desinfectants i assecar-les.

En els locals d'hostaleria ens trobem habitualment problemes amb el lleixiu. Teniu en compte que és més eficaç a 20ºC que a 40ºC, així que hem d'utilitzar-la amb aigua freda. Si aquest producte entra en contacte amb un àcid (vinagre, suc de llimona, desincrustants com el salfumant...) es produiran uns gasos tòxics per al sistema respiratori i sals minerals que atacaran l'acer.

Els àcids ataquen amb major rapidesa la capa protectora formada per l'òxid de crom i a continuació es rovella l'acer inoxidable fins arribar a perforar el metall. Hem de tenir especial cura amb els productes de neteja que incorporen un tant per cent d'àcid clorhídric (salfumant). No només el contacte amb l'àcid pot danyar l'acer, sinó també els vapors que en desprèn. 

A més, tampoc podem utilitzar detergents sobre superfícies d'acer que estiguin per sobre de 60ºC.

COM EVITEM LA CORROSIÓ?

Així, com hem comentat abans, per mantenir l'acer en perfecte estat hem de controlar la dosificació dels productes químics, la temperatura i el temps d'exposició. A més a més, hem de tenir ben netes totes les superfícies d'acer inoxidable per poder esbandir-les i assecar-les bé. Allà on s'acumulin restes de brutícia, calç o qualsevol altre residu, es quedarà una pel·lícula d'humitat que provocarà corrosió.

A més a més de la corrosió per acció química, també hem d'evitar la mecànica. Si ratllem l'acer també destruïm la pel·lícula protectora. Hem d'evitar els fregalls metàl·lics o els tipus scotch-brite. És millor utilitzar draps i com a molt raspalls de nylon. Si necessitem una acció de neteja més profunda, podem utilitzar els scotch brite (preferentment els blaus) i seguir les línies de pulit de l'acer. Després ens hem d'assegurar d'esbandir i assecar bé la superfície.

En resum, mai han d'entrar en contacte amb l'acer:
  - Lleixiu concentrat o per sobre dels 40ºC
  - Productes de desinfecció calents
  - Àcid clorhídric (salfumant) o desengreixants que en tinguin a la seva composició. També hem de vigilar amb els àcids menys potents com el vinagre i reduir el temps d'exposició i la temperatura. 
  - Detergents quan l'acer està per sobre de 60ºC
  - Fregalls o raspalls metàl·lics

ALTRES CONSIDERACIONS

També hem de ser conscients, en el moment de la compra, que no tots els acers inoxidables són de la mateixa qualitat. Hi ha una àmplia gama que hem de conèixer per saber quina s'adapta a les nostres necessitats. Us ho explicàvem en un dels nostres consells de compra que podeu llegir aquí



Podeu trobar més informació sobre el tema en webs de fabricants d'acer inoxidable com:
               Stainless Steel and Corrosion 
               How corrosion occurs
               http://inoxidable.com/corrosion.htm



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada