Consells per estalviar (9): consum d'oli


Per saber com estalviar en consum d'oli hem de conèixer per què es fa malbé.

Els olis estan formats per tres components enllaçats de diferent formes, el carboni, l'hidrogen i l'oxigen. Quan un oli es calenta de manera prolongada, l'hidrogen es separa dels enllaços i marxa de l'oli. Llavors l'espai que ocupava aquest element queda lliure per altres components, generant reaccions de descomposició. 

Bàsicament hi ha tres maneres perquè un oli deixi de ser comestible...

Peroxidació

Això passa quan l'oxigen agafa el lloc de l'hidrogen. L'oli amb hidrògens lliures, quan es calenta a temperatures elevades (més de 190ºC) forma enllaços que oxiden l'oli, que es torna més fosc i amb una textura més viscosa. El resultat és un producte tòxic que ens pot generar malestar estomacal.

Hidròlisis

És la reacció de l'aigua amb una altra substància. En aquest cas, l'aigua amb l'oli calentat de manera prolongada fa que els radicals grassos (un component de l'oli) s'eliminin i l'aigua agafi el lloc d'aquestes molècules.  O sigui, que tenim aigua en l'estructura molecular de l'oli que genera una sèrie de reaccions, agafant un gust desagradable, agre.

Microorganismes

Els bacteris i els fongs fan de les seves a l'interior dels olis, quan hi ha hidrògens lliures ocupen el seu lloc i comencen a degradar l'oli. Això provoca una olor molt forta i desagradable, provocat per diversos components, com l'acroleina. 

Aquestes tres causes són les responsables de malmetre l'oli, i una neteja deficient de l'oli provocarà la descomposició. Els productes que queden a l'interior de l'oli, com restes de patata, provocaran una hidròlisi del producte que alliberarà oxigen de l'aigua a l'ambient i que es mesclarà amb l'aire que retornarà a l'oli, facilitant un entorn amb oxigen perquè hi actuïn els microorganismes.

Consells

Si voleu estalviar en oli i mantenir-lo sa heu de seguir les següents normes:
      - treballar a temperatures adequades: no superar els 180ºC
    - utilitzar maquinària fiable, amb una relació adequada de KW / litre d'oli i una superfície de contacte de l'element calentador el més gran possible,
      - el·liminar diàriament l'aigua de l'oli: ho podem fer mijantçant l'aixeta de la fregidora quan l'oli ha baixat de temperatura. Quan obrim sortirà primer l'aigua, quan comenci a sortir l'oli ja podem passar al següent pas.
      - filtrar els residus: hem d'utilitzar, com a mínim, un colador, tot i que tenim disponibles filtres més eficaços que allarguen encara més la vida i qualitat de l'oli.

Recordeu que no podem descartar els productes que contenen oli pels desaigües. Per desfer-nos de l'aigua, hem d'utilitzar un separador de greixos.

Separador de grasas



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada