Consells d'ús (16): Gas butà o propà?


Sabeu quin gas us convé més utilitzar? Quan comprem una màquina l'instal·lador ens la prepararà perquè puguem treballar amb el gas adequat. 

Si les màquines estan preparades per a gas natural (G20 / G25), només podrem utilitzar aquest tipus de gas que ens ve subministrat a través de canalitzacions per una empresa proveïdora.

En canvi, si volem treballar amb bombones podrem escollir indistintament entre gas butà (G30) o gas propà (G31). Tot i la compatibilitat, ens convé conèixer les diferències entre els dos gasos, ja que en funció de les nostres necessitats, ens convindrà fer servir un o l'altre.

Els dos gasos tenen, per cada kilogram, el mateix preu i la mateixa capacitat calorífica. La diferència de preu en la bombona ve donada perquè la de butà conté més kilograms i, per tant, té més autonomia que la de propà. Aquesta és la principal virtut del butà, l'autonomia. Per l'altre costat, el propà és capaç d'evaporar a menor temperatura, pel que el fa especialment adequat per casos de baixes temperatures (quan tenim les bombones al carrer i en llocs freds) i en casos de grans consums (com són les cuines industrial).

Després de llegir el que us hem explicat, segurament molts posareu en dubte el que hem dit del poder calorífic, veritat? Doncs teniu raó, però només en part. El gas propà necessita 37mb per treballar, mentre que la major part d'instal·lacions estan preparades per treballar a 30mb, apropiats per al butà. D'aquesta forma les instal·lacions són compatibles per als dos gasos, però amb el propà tenim una mica menys de potència calorífica.

Si voleu més informació sobre aquest tema o altres relacionats amb l'energia, us recomanem el blog de nergiza, on fan una bona feina de divulgació www.nergiza.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada