Consells de seguretat (9): Com actuar en cas d'incendi a la fregidora?


Tots aquells que treballen en una cuina han de conèixer la perillositat d'una fregidora i com actuar en cas de sobrevindre un problema.

Com sempre, la prevenció és el millor remei. No s'han d'aprofitar els olis quan ja han començat a descompondre's (ho notarem perquè fumeja) ni treballar a temperatures superiors a 190ºC (accelera la descomposició). Hem de filtrar freqüentment l'oli i netejar la cuba per evitar que els residus arribin a la font de calor. Quan netegem la màquina hem de revisar que les sondes de temperatura estan al seu lloc i que no s'aprecien tubs solts. També hem de controlar l'aigua que se'ns acumula a la zona freda de la fregidora i evitar que arribi a la font de calor, si passa això, ens farà la pujada d'oli que la majoria de cuiners coneixen i que és molt perillosa.

Si, tot i les precaucions, se'ns genera un incendi a la fregidora, hem de tenir en compte que és un recipient ple d'oli i mai hi hem de tirar aigua! Hem de mantenir els nervis i aturar la font de calor (ja sigui el gas o la llum). Després aturarem l'extracció de fums per evitar que la campana ens estiri i alimenti la flama i que puguin prendre els filtres i el greix acumulat a la instal·lació. I per sufocar les flames, taparem la fregidora amb la seva tapa amb compte de no cremar-nos. Si fa falta, amb un drap humit i, sobretot, ben escorregut, acabarem d'ofegar les flames. Si això no funciona ens podem ajudar d'un extintor, però compte, no val qualsevol tipus, n'hem de tenir un apte per focs de la classe K.

Si tot i això, el foc es descontrola, tornarem a engegar la campana per extraure els gasos de la combustió i evitar intoxicacions per inhalacions de fums. 

Evidentment, si les primeres accions no donen un resultat immediat, avisarem als bombers i evacuarem el local amb celeritat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada