Consells de compra (7): Mobiliari d'acer inoxidable


L'acer inoxidable és el gran aliat en les cuines industrials. Es tracta d'un material durador i molt higiènic. Però el gran problema és que dins d'aquesta denominació ens podem trobar diferents tipus de materials que hauríem de conèixer.

Per poder comparar preus hem de tenir molt clar de quin tipus d'acer està fet el que volem comprar:
- Sèrie 316: com a característica principal, té una alta resistència a la corrosió, per això s'utiliza sobretot en vaixells i peixateries. En l'hostaleria s'utilitza molt poc.
- Sèrie 304: és el més utilitzat i el més aconsellable en l'hostaleria. Presenta una alta resistència a la corrosió i un alt factor d'higiene.
- Sèrie 400: són acers ferrítics. Tenen una resistència mitja a la corrosió i pitjor resistència als impactes que els anteriors. Ara s'està utilitzant molt en maquinària de baixa qualitat i s'anuncien com a màquines d'acer inoxidable sense donar més característiques. Evidentment, la durabilitat és molt més baixa que en els dos casos anteriors. Es pot distingir fàcilment dels altres perquè atreu als imants.
- Acer galvanitzat: tot i que no s'anomena acer inoxidable, sí que ens trobem molts cops que algun fabricant utilitza acer inoxidable per una part del producte i la resta la fabrica en acer galvanitzat, provocant confusió. Té una durabilitat molt baixa en ambients agressius com les cuines.
- Acer plastificat: és el bany de PVC el que protegeix la xapa de la corrosió, quan es danya aquesta capa s'accelera el procés de corrosió.

Un altre factor molt important a tenir en compte és el grossor de xapa. Hem de conèixer el gruix de l'estructura i de les xapes. Molts fabricants estan reduint aquests gruixos per abaratir costos i convé evitar-los. 

I pel que fa a les taules, també ens hem de fixar en el material dels reforços dels estants i de l'estructura.

A la foto teniu dos exemples reals, a l'esquerra unes taules amb deu anys d'antiguitat que vam vendre nosaltres, a la dreta unes altres que encara no tenen dos anys que el client va comprar per internet. A la pàgina web on vénen les taules econòmiques les publiciten de la següent forma:

Mesa de preparados de acero inoxidable 1200mm
Mesa de preparación en acero inoxidable con estante inferior: higiénica y profesional

I hem d'anar a veure les característiques detallades per comprovar que aquest estant i l'estructura no són d'acer inoxidable, sinó d'acer galvanitzat. I en cap moment ens diuen que el sobre és d'acer 420. Així, el que semblava que havia de ser una fantàstica taula d'acer inoxidable professional s'ha convertit en una estructura d'acer galvanitzat (que quan vindrà sanitat i veurà la corrosió els aixecarà una acta) i un sobre d'acer de mala qualitat. Un producte que és, aproximadament, un 30% més econòmic, però que, sense dubte acabarà resultant molt més car!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada