Consells d'ús (10): Quina és la quantitat adequada per fer un bon cafè espresso?


No hi ha cap dubte que resoldre aquesta qüestió amb un valor concret pot generar controvèrsies i desacords de tot tipus. A més a més del tipus de cafè i la màquina amb què el fem, hi influirà el punt de molta i, sobretot, els gustos personals.

D'alguna forma, s'ha arribat a un estàndard que ens diu que necessitarem entre set i vuit grams per fer un cafè espresso, molturats de tal forma que quan hi fem passar l'aigua a uns 90ºC i 8'5 bars, ens doni 25 ml de cafè en 20 segons.

A la pràctica, i des del punt de vista del professional, el que hem de buscar és la quantitat de cafè que garanteixi els nostres gustos i la moltura adequada per aconseguir "la cua de ratolí". 




Hem de conèixer els filtres que tenim instal·lats al porta. Normalment són de 6 o 7 grams per un cafè i de 12 o 14 per a dos cafès. Són valors orientatius, però no els podem sobrepassar amb desmesura, ja que el que aconseguirem és que el cafè ens toqui al filtre dutxa i tinguem una fuga d'aigua que ens espatllarà el cafè. De la mateixa forma, hem de vigilar de no posar massa poca quantitat, ja que la pastilla de cafè se'ns trencarà i s'aigualirà el resultat. Per tant, hem d'adequar la mida del filtre a la quantitat que volem.

Per què els cafès surten millor de dos en dos?


Els molins de cafè tradicionals, amb el sistema de dosificació amb palanca, fa que la major part d'usuaris utilitzin un moviment de palanca per un cafè i dos moviments per dos cafès.

En canvi, el disseny dels filtres d'un cafè, amb menys base, dificulten el pas de l'aigua. Podeu veure un diagrama de la velocitat de l'aigua en la foto següent. Això fa que en els filtres d'un cafè tinguem menys explotació del cafè i, per tant, que en necessitem més quantitat per aconseguir el mateix resultat que quan els fem de dos en dos.



En molts locals es busca un punt mig de molta que ens garanteixi una qualitat similar en els dos casos, però si volem treure el millor de cada cafè, necessitarem ajustar aquestes quantitats bé amb un molí automàtic o bé de forma manual.

Un control acurat del gramatge i punt de molta ens donarà els millors resultats amb el menor consum possible de cafè.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada