Consells d'ús (2): botó "turbo" congelador


La major part de congeladors (ja siguin verticals o arcons) tenen dos interruptors i una rodeta. 
  • Un interruptor és per engegar i parar la màquina. 
  • La rodeta és el termòstat. Aquesta peça és l'encarregada d'engegar i aturar el motor i mantenir la temperatura constant. Normalment té una escala numerada que no representa els graus, sinó que com més alt és el número més baixa és la temperatura. Normalment el termòstat va acompanyat d'un termòmetre mecànic. També es pot donar el cas que el termòstat sigui electrònic i faci les dues funcions.
  • L'altre interruptor, normalment mal anomenat "turbo", serveix per obligar a la màquina a refredar, sigui quina sigui la temperatura. Per tant, el que fa és anul·lar temporalment el termòstat i obliga al motor a treballar.
El botó "turbo" no fa que el congelador refredi més ràpidament! Per tant, quan descongelem una màquina, no serveix de res activar la funció "turbo", refredarà exactament a la mateixa velocitat. La diferència és que quan arribi a la temperatura programada la màquina no pararà de treballar. A partir de certa temperatura, la màquina no podrà fer-la baixar més i inclús pot arribar a escalfar-se el sistema i tornar a guanyar temperatura.

Per tant, si el botó "turbo" no fa que refredi més ràpid, per a què serveix? 
El botó "turbo" és una eina que hem de fer servir quan nosaltres sabem que la màquina perdrà temperatura. Per exemple, quan hem de carregar de gènere i tindrem la porta oberta, quan afegim producte no congelat... Obliguem a la màquina a treballar abans que el termòstat se n'adone que puja la temperatura.

Sempre hem de vigilar de desconnectar el "turbo" quan és un interruptor. Algunes màquines (sobretot les de control electrònic) funcionen temporitzades i es desconnecta sol.

Recordeu també que els congeladors comercials són mantenidors de congelats, encara que els anomenem congeladors. Perquè un producte mantingui al màxim les propietats, s'ha de congelar mitjançant un abatidor. Si ho fem amb un congelador convencional hem de vigilar que el producte nou no ens trenqui la cadena del fred dels que tenim dins.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada