Consells d'ús (21): Què fer si ens salta la llum?


És molt habitual que quan una màquina s'avaria, es desconecte el subministrament elèctric.  Per saber com actuar, hem de saber quina protecció elèctrica s'ha disparat. Per a això, anirem al quadre elèctric i revisarem tots els elements. Els que estan cap avall són els que s'han disparat.


En els quadres sempre hi ha uns elements generals que protegeixen a tota la instal·lació i uns altres d'específics. Si no ens funciona res ja sabem que el que s'ha disparat és un general. Primer que res baixarem tots els magnetotèrmics i a continuació pujarem el general. Després, un a un pujarem els magnetotèrmics fins a trobar el que fa saltar el general i ens centrarem en aquella zona.

SI TROBEM NOMÉS EL MAGNETOTÈRMIC BAIXAT

Pot ser només un sobreconsum. Si hi posem un dit damunt i està calent, sol corroborar aquesta hipòtesi. En aquest cas,  podem desconnectar algun element i endollar-lo en una altra zona on no estem consumint tant. Si això soluciona el problema, és bo que un electricista ens revisi la instal·lació i faci un repartiment de càrregues adequat. Si no es soluciona, procedirem com quan ens salta un diferencial.

SI TROBEM EL DIFERENCIAL BAIXAT O ELS DOS ELEMENTS

Sol ser una avaria, bé de la instal·lació (i haurem d'avisar a un electricista) o bé d'algun element connectat a ella (haurem d'avisar al tècnic corresponent).

El primer pas serà observar què és el que tenim aturat. Si és només una zona ja sabrem que hem de focalitzar els nostres esforços allà. Desendollarem totes les màquines, sobretot les que escalfen alguna cosa (termo, rentavaixelles, cafetera, fregidora...) 

COMPTE! No sempre és suficient aturar-la de l'interruptor.

Després pujarem el diferencial. Si aguanta anirem endollant les màquines desconnectades una a una fins que trobem la culpable.  

Si el diferencial no aguanta, avisarem a l'electricista, ja que podem tenir un problema en la instal·lació.

Si tenim una màquina avariada que fa saltar el diferencial, mai desconnectarem la terra!, hem d'avisar a un tècnic per reparar-la i mentrestant la mantindrem desconnectada.

És molt important mantenir la instal·lació elèctrica en bon estat i tenir el quadre ben protegit per evitar accidents al manipular els elements de protecció.

Tenir rotulats els magnetotèrmics amb el nom dels elements que protegeixen ens pot estalviar molta feina i diners.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada