Consells d'ús (20): Com escollir l'aigua apropiada per a la cafetera?


En aquest article pretenem ensenyar-vos a escollir per vosaltres mateixos quina és la millor aigua que podeu utilitzar a la cafetera tenint en compte la duresa (quantitat de calç), en cap moment tenim en compte altres paràmetres (com l'acidesa, el clor...) que poden variar les qualitats organolèptiques del cafè.

Per saber la quantitat de calç de l'aigua utilitzem escales de valors, com poden ser el graus francesos (ºhF). En funció del valor que tinguem, podrem catalogar l'aigua com a tova (0-10ºhF - poca calç), mitja (10-25ºhF), dura (25-40ºhF) o molt dura (més de 40ºhF). En el nostre cas, ens interessa l'aigua tova, per sota dels 10ºhF.


Com podeu veure a la imatge, l'aigua potable de la conca mediterrània és dura o molt dura, això vol dir que té una gran quantitat de calç i ens pot generar molts problemes mecànics en la cafetera. Podem optar per fer un tractament d'aigua, bé amb un descalcificador d'intercanvi de ions (que rebaixa la duresa) o amb un filtre descalcificador (que rebaixa la duresa i filtra partícules i sabors). 

Per evitar la inversió en el sistema de tractament d'aigua, molta gent consumeix aigua envasada pensant que no tindrà calç, però no és així. Per sort, les marques ens donen els anàlisis per conèixer, entre altres paràmetres, la quantitat de calç, només hem d'aprendre a interpretar-ho.

El més complicat és convertir els valors que ens donin en l'escala que necessitem, i ho podem fer així:
 - Si ens donen el paràmetre CaCO3 en mg/l, l'haurem de multiplicar per 0,1 per obtenir els ºhF. En una ampolla que ens donin un valor de 200mg/l sabrem que tenim 20ºhF de duresa, per tant un valor massa alt, millor buscar una altra marca.
 - Si ens donen els mg/l de calci i de magnesi hem d'aplicar aquest càlcul: ºhF=0,25*(mg/l Calci) + 0,413*(mg/l de Magnesi). En la imatge següent podeu veure com ho calculem.

Això no vol dir que les aigües amb valors més alts no siguin bones per beure, però si busquem fiabilitat, ens interessen aigües toves.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada