Consells per estalviar (7): avaries per tronades


Tothom té molt clar que durant una tronada és bo desconnectar del subministrament elèctric els aparells electrònics, però pocs tenen cura dels frigorífics.

Darrerament, degut a la inestabilitat del temps, ens hem trobat amb molts compressors de frigorífics avariats i creiem que és bo recordar des d'aquí que una simple acció ens pot estalviar molts diners. Convé saber com una tronada pot afectar radicalment en el bon funcionament dels equips.

Els compressors de fred són motors elèctrics que mouen una biela i un pistó que impulsen el gas i l'oli a través del circuit. En la major part d'equips, es tracta de petits compressors hermètics (van soldats i no es desmunten) que quan s'avarien s'han de substituir. Les fluctuacions del subministrament elèctric (com pujades i baixades de tensió o baixa tensió prolongada) poden provocar que es clavi el pistó o que s'escalfe el motor i es fonguin els aïllants.

Sigui com sigui, és convenient, quan sabem que hi haurà tronada, que desconnectem els frigorífics i que tinguem les portes ben tancades per mantenir el fred. Sempre hem de tenir cura dels productes que tenim a dintre, que en cap moment se'ns pugui deteriorar res.

Els aparells electrònics incorporen sistemes que eviten en gran mesura les avaries, encara que convé desconnectar-los igual perquè no són infal·libles. De la mateixa manera, els termòstats electrònics també poden protegir els frigorífics retardant les arrancades en cas de tall de subministrament, però no és suficient i és bon costum desconnectar tots els frigorífics durant una tronada.

Com a complement per protegir els compressors, recordem la importància de netejar els condensadors en aquest enllaç

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada