Consells per estalviar (7): Val la pena tenir una màquina de gel?


Per saber si és més viable comprar el gel o fabricar-lo nosaltres mateixos, hem de saber quant ens costa fabricar-lo i mantenir-lo.

Nosaltres hem fet unes proves amb una màquina de gel Flonasa  E3 amb el tipus de gel Everest, regulables des de 20 fins a 90 grams. En el cas que ens ocupa la teníem regulada a 50 g.  La temperatura ambient era de 28'5 ºC i la de l'aigua de 22 ºC (bastant més realista que els 20º d'ambient i 15º de l'aigua amb que els fabricants ens donen les dades). La producció teòrica segons el fabricant és de 35 Kg diaris.


Al cost elèctric hauríem d'afegir el cost de la màquina i el manteniment. Per fer una valoració aproximada podem tenir en compte el preu de la màquina amortitzada en deu anys i una previsió del manteniment i reparacions que ens dóna un cost aproximat de 20 € mensuals. Això ho hem de repercutir en el cost del gel. Per un cas que treballi 12 hores diàries, tindrem una producció mensual de 500 kg que, afegint el cost de l'aigua, trindrà un preu aproximat de 0,09 € el Kg, al voltant d'un cèntim la parella de glaçons.

És millor mantenir el gel a la màquina o posar-lo en congeladors? 

Si tenim un gran volum de consum podem mantenir el gel directament a la màquina, hem mesurat la pèrdua tenint la màquina plena i aturada durant dotze hores, i és aproximadament de 0,25 €. Però sempre que pugueu, aconsellem posar el gel en sacs i emmagatzemar-lo en un congelador. Quan en tinguem suficient podem aturar la màquina i tornar-la a engegar quan ens faci falta.

Això sí, hem de tenir en compte que la màquina necessita, sempre que està en funcionament, d'una base de gel que ajudarà a mantenir la nova producció.

Manteniment

I per assegurar-nos que aquestes despeses no augmenten amb el temps, és molt important el manteniment periòdic. En aquest enllaç us ensenyàvem com netejar la màquina de calç, de bacteris i de pols per augmentar la rendibilitat i reduir els costos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada