Consells per estalviar (6): Hem de parar la cafetera durant la nit?



Un tema recurrent al món de l'hostaleria és si s'ha de deixar engegada la cafetera durant les nits. Si és més econòmic o si produeix més avaries... Moltes coses es fonamenten en falsedats o en mitges veritats, ja que són aplicables només a les cafeteres antigues.

Quant consumeix mantenir la cafetera engegada?


Tenir una cafetera de dos grups en funcionament continuat té un cost elèctric aproximat de 0,5 KWh per cada hora de funcionament. Amb un cost aproximat de 0'18 € per 1 KWh, resulta que mantenir la cafetera engegada ens costa uns 9 cèntims a l'hora. Això tenint en compte que la màquina ja estava en condicions de treball.

Per saber si val la pena aturar la màquina durant la nit, hem de conèixer quant ens costa posar la màquina en funcionament. Una cafetera habitualment triga entre 20 i 30 minuts a arribar a la pressió d'un bar, però necessitem fins a 45 minuts perquè tots els racons de la màquina i les tasses arribin a la temperatura idònia de treball. I en aquests 45 minuts ens consumirà aproximadament 1'5 KWh (uns 27 cèntims).

Coneixent aquests valors ja podem determinar que començarem a estalviar en consum elèctric si aturem la màquina durant més de 3 hores.

Això sí, per mantenir la qualitat del cafè hem de seguir uns consells. Els portafiltres i les tasses han de ser al seu lloc des del moment que s'engega la cafetera, ja que tot ha de tenir la temperatura adequada. També convé purgar una mica d'aigua pels braços i vapor pel vaporitzador abans de començar a fer cafès.

En un local que tanca durant 10 hores diàries i un dia a la setmana, aturar la cafetera ens pot generar un estalvi aproximat de 310 € anuals en consum elèctric.


Com podeu veure, els imports són molt més baixos del que a priori semblaria que podrien ser. Tot i això, no els hem de menystenir, ja que la suma anual acaba sent molt important.

Aturar la màquina cada nit genera més avaries?


Molta gent creu que les dilatacions i contraccions dels materials cada cop que aturem la cafetera pot generar avaries. Però la major part de cafeteres actuals no pateixen significativament aquests moviments perquè les calderes són soldades. Podem trobar-ne de diferents tipus, però la major part de fabricants nacionals han adoptat un model similar a la de l'esquerra d'aquesta foto. A la dreta podeu veure un model antic que sí tenia una tapa desmuntable. Aquestes calderes utilitzaven juntes amb amiant que eren molt fiables i no patien gaire amb els canvis de temperatura. En canvi, les juntes alimentàries actuals no són tant eficaces i sí que ens poden portar problemes, per això, pot ser que en casos comptats us aconsellem tenir sempre la cafetera engegada durant la nit, però són excepcions.


En canvi, mantenir la cafetera engegada sí que ens pot generar avaries. Per un costat, hem de mantenir la temperatura, per tant, les resistències treballaran per fer-ho i, per estadística, es trencaran abans. A més, pel fet de tenir la cafetera engegada es produeixen uns intercanvis de calor entre les zones fredes i les calentes, produint una circulació constant d'aigua a través dels calderins. Això pot provocar avaries per acumulacions de calç.

Aturar la cafetera també ens pot beneficiar en cas d'avaria, ja que moltes només es poden produir mentre la màquina està engegada, i millor si això passa mentre estem davant. Imagineu-vos que durant la nit es fa malbé una resistència o una bobina i salta el diferencial. Amb una mica de sort només s'aturarà la cafetera, però molts cops s'atura tot  i quan obrim el negoci (si la persiana no és elèctrica i ens puja bé) ens trobem el local a fosques i els congelats desfets...

És impossible quantificar l'estalvi per aquests motius, però sigui quin sigui, l'hem d'afegir al del consum elèctric.

I si no volem anar una hora abans per engegar la cafetera?


Hi ha models de cafetera que incorporen de sèrie un rellotge per engegar i aturar automàticament la cafetera, però són pocs els models que ho fan i normalment hem de posar un rellotge extern. Per a això una opció és muntar un quadre elèctric amb un rellotge i un contactor, però és molt més econòmic posar un rellotge dels que hi ha estàndard per cafetera. Els tenim analògics o digitals i amb o sense reserva (conserven l'hora en cas de pèrdua de subministrament elèctric).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada