Consells d'ús (7): Com es fa el procés de regeneració en un descalcificador manual?


Segur que aquells que treballeu amb cafeteres o rentavaixelles esteu tips de veure aquestes bombones al costat de les màquines. Molts teniu cura de fer el procés necessari per regenerar la resina que porten i tenir el descalcificador funcionant adequadament. Però molta gent encara desconeix el procediment o creu que el fet de tenir la bombona allà instal·lada ja compleix el seu objectiu.

És important saber que sense la regeneració periòdica, aquests descalcificadors no serveixen per res. A continuació us explicarem com es fa la regeneració amb sal comú, és un procés molt fàcil i de pocs minuts.


La figura 1 correspon a la posició de treball, al fer la regeneració sempre ens trobarem i acabarem amb les aixetes (A i B) en aquesta posició. Si al finalitzar el procés no hem tornat a la mateixa posició haurem de revisar el procediment.

1 Girar les dues aixetes (A i B) cap a la dreta (figura 2)

Ens sortirà aigua pels dos tubs. El de baix (F) pot estar connectat a un desaigüe. El de dalt (E) sempre ha d'estar més baix que el nivell de l'aixeta, ja que és per on es buidarà l'aigua i farem lloc per la sal.

2 Obrir la tapa, afegir la sal i tornar a posar la tapa

La sal ha de ser grossa, però no compactada (no serveix la sal que vénen per als descalcificadors automàtics). En cas de no tenir-ne es pot fer amb sal fina, però s'ha de vigilar el temps de regeneració.

3 Girar només l'aixeta de dalt cap a l'esquerra (figura 3)

En aquest punt hem de sentir córrer l'aigua pel tub F cap al desaigüe i esperarem que aquesta surti dolça. En aquest moment podrem passar al punt 4 i finalitzarà la regeneració.

4 Girar només l'aixeta de baix cap a l'esquerra (figura 4)

Un cop haguem complert aquest punt, la regeneració estarà completada i tota l'aigua que passarà a través del filtre sortirà descalcificada. Segons la mida del filtre (es classifiquen per litres de resina), la duresa de l'aigua (depèn de cada lloc) i com hem fet el procés, tindrem una duració diferent. Per un descalcificador de 12 litres i amb la duresa que tenim aquí, calculem que cada procés ens servirà uns 800 litres d'aigua descalcificada. Quan els gastem haurem de repetir la regeneració.

I el temps de regeneració del punt 3? Aquest dependrà de la pressió d'aigua i de la mida de la sal. Per una pressió normal i sal grossa els temps solen variar entre 15 i 30 minuts, baixant a uns 10 amb sal fina. Amb sal compactada es pot allargar bastant més d'una hora. COMPTE! Es pot donar el cas que la sortida del descalcificador porti un injector que alenteixi la sortida de l'aigua. Això farà que la descalcificació s'allargui per damunt de les set o vuit hores. Per això és molt important que prenguem la precaució de tastar l'aigua, sobretot els primers cops, ja que si ho fem malament servirem els cafès salats! És recomanable realitzar la descalcificació de forma lenta, però mentre ho estem fent no podrem utilitzar la màquina.

En cafeteres de nivell automàtic haurem de parar-les per evitar que s'engeguin a meitat del procés, ja que no tindran aigua. En les manuals és suficients amb no fer-les servir, però poden estar engegades.

Si tot i l'explicació, el sistema no us acaba de convèncer, teniu en compte que hi ha altres sistemes que us evitaran aquests maldecaps, com els descalcificadors de Brita o Water + More. Si en voleu més informació us atendrem encantats, n'hi ha d'específics per diferents tipus de màquines (cafeteres, forns de vapor, rentavaixelles, fonts d'aigua, màquines de gel...)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada