Consells de compra (6): fregidora elèctrica

És important distingir entre la gran varietat de fregidores que hi ha al mercat. Moltes s'assemblen, però amaguen grans diferències.

En aquest article ens centrarem només en les fregidores elèctriques, més endavant ja publicarem un consell sobre les fregidores de gas.

A l'hora de comprar una fregidora hem de vigilar que la màquina sigui capaç de mantenir el més constant possible la temperatura que li demanem. Això ho aconseguim amb una relació de potència - litres d'oli adequada (ràtio Kw/l). En cas que aquesta relació sigui deficient, ens trobarem amb patates fregides amb l'aparença d'unes patates bullides, xipirons pelats, menjar oliós... I el client, per contrarrestar aquest defecte treballarà amb l'oli a temperatures  més altes, cosa que derivarà en una durabilitat menor de l'oli.

Una altra característica important és la superfície d'intercanvi de calor de la resistència. A major superfície millor transferència tèrmica que allargarà la vida de l'oli.

La zona freda juga un paper important en mantenir la brutícia als fons de la cuba i evita els fregits bruts. L'aixeta, a més de facilitar la neteja, ens ajudarà a buidar l'excés d'aigua (sobretot quan fregim moltes verdures fresques). Encara hi ha fregidores que tenen una zona freda amb aigua com a dipòsit dels residus, però hem de tenir en compte que cada dia s'ha de netejar i s'ha de mantenir el nivell adequat.

Moltes màquines s'assemblen i és molt difícil saber si és una bona màquina o no si no desmuntem i mirem els components que porta. Això és el que marca més la diferència de preu, però també és el que us pot fer estalviar més diners durant tota la seva vida útil. Una bona fregidora pot costar cinc vegades més que una econòmica, però l'estalvi en reparacions i vida dels olis farà que al final de la seva vida hagi resultat molt més econòmica. Pràcticament, tots els fabricants es poden encabir en un d'aquests tres grups:

Fregidores econòmiques:

Porten un termòstat que controla la temperatura i un termòstat de seguretat per si falla el primer. Els components poden ser de més o menys qualitat segons el fabricant, però periòdicament haurem de substituir els termòstats perquè suporten el consum de la resistència i s'acaben avariant. Moltes ni tan sols incorporen interruptor per engegar i aturar la màquina, i s'han de desendollar cada dia (mai s'han de deixar aturades només pel termòstat, ja que en cas d'avaria pot ser perillós).

A Ramírez Hostaleria procurem no treballar amb aquests productes, ja que són problemàtics i no donen el resultat que s'espera.

Fregidores de gama mitja

A més a més dels components anteriors, incorporen un interruptor per desconnectar la màquina i un contactor. El termòstat només s'encarrega de connectar el contactor i és aquest qui suporta la potència de les resistències. Això allarga moltíssim la vida de la màquina. Al no ser el termòstat qui aguanta la potència, poden portar una mica més de potència i millora lleugerament el resultat dels fregits.

Fregidores de gama alta

En aquest cas tenim un termòstat ceràmic que suporta altes potències i que, a més a més, incorpora uns contactes elèctrics que fan d'interruptor. Això fa que, amb una aparença més senzilla i amb un únic comandament, puguem engegar la màquina i controlar la temperatura. La durabilitat amb aquests components és encara més gran que amb el contactor. A més, l'interruptor integrat no s'embruta de greix i també suporta potències més altes.

I el que fa úniques aquestes fregidores és un sistema patentat mitjançant el qual la fregidora engega i atura les resistències per etapes. Com més lluny està de la temperatura desitjada, més potència utilitza. Això fa que s'engeguin abans quan baixa la temperatura i que la inèrcia tèrmica no ens provoqui excessos. 

Tot plegat ajuda a obtenir fregits de millor qualitat, amb menys avaries i allargant la vida de l'oli.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada