Val la pena comprar maquinària d'hostaleria de segona mà?

La situació econòmica que estem vivint ha canviat radicalment els hàbits de consum. Per part dels consumidors s'ha incrementat la compra de productes de segona mà, i per part dels fabricants s'ha abaratit considerablement els costos de producció.

Això ha motivat que ens arribin màquines de segona mà per reparar que considerem que han estat una mala inversió, mentre que el consumidor pensava que estava fent una gran compra.

Abans de fer una compra de segona mà hem de tenir en compte una sèrie de factors:
- Quan val el mateix equipament que volem comprar nou?
- Quins valors afegits té el producte nou que no tindrem amb el de segona mà? Garantia, instal·lació...
- Quines despeses extres ens origina el producte de segona mà? Anar a buscar el producte, fer-lo revisar o reparar per un professional, instal·lació, consumibles que poden anar inclosos en el producte nou...
- Tindrem servei tècnic a prop? Si la marca no es habitual a la zona del consumidor, cada cop que s'hagi de reparar se'ns generaran unes despeses afegides (bé amb ports afegits als recanvis o bé amb desplaçaments de tècnics de fora) i molèsties (major temps per enllestir la reparació). Aquest punt és especialment important quan tenim en compte que el negoci pot dependre del funcionament d'aquesta màquina.
- Funciona? Que el venedor ens digui que quan es va deixar de fer servir funcionava no és cap garantia, ja que hi ha avaries que s'originen per la falta d'activitat. Altres són indetectables sense desmuntar (com les acumulacions de calç)...

Sense la resposta de totes aquestes preguntes no podrem saber si estem fent una bona compra.

No hi ha una norma per establir el preu d'un producte de segona mà, ja que depèn de les ganes de vendre i de les ganes de comprar, però al menys hem de ser capaços de valorar si a nosaltres ens convé més una opció o l'altra.

Com exemple, us deixem una foto d'una serra comprada per un client a la zona de Barcelona: 500€ que van pagar per ella, més el desplaçament, més la reparació, més les serres noves... Això si no ens haguéssem trobat que el fabricant ja no serveix molts dels recanvis de la màquina i no l'hem pogut reparar amb condicions.

Una serra equivalent, de la mateixa marca, són 1165€ + IVA (tenint en compte un descompte per pagament al comptat).




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada